Gradueringer og andre indstillinger

Dialogboksene Formatér dataserie, Formatér afbildningsområde og Formatér diagramområde har indstillinger til formatering af dataserien for diagrammer og diagrambaggrunde. Den ene indstilling er Gradueringer og andre indstillinger. Vælg denne indstilling, og klik på Rediger for at åbne dialogboksen Gradueringer og andre indstillinger. Du kan oprette flere lag formatering og kombinere dem. De tilgængelige indstillinger kan bruges enkeltvist eller sammen til at skabe forskellige visuelle effekter til brug som baggrund i diagrammer eller dataserier.

For hvert lag er der indstillingerne Automatisk, Massiv udfyldning og Ingen udfyldning. Det er de samme som beskrevet i udfyldningsindstillingerne under fanen Mønster.

Du kan f.eks. lave to lag med massiv udfyldning, men gøre det ene transparent. På den måde blandes de to farver. Der findes dog også disse indstillinger:

  • Graduering
  • Mønster
  • Billede

Lag

Der laves som standard et enkelt, graduerende lag. Du kan om nødvendigt ændre dette til en anden type lag, f.eks. massiv udfyldning. Du kan også tilføje lag og omarrangere dem. Hvis det øverste lag bliver transparent, bliver de nederste lag under det synlige.

Et lag fylder som standard hele det område, hvor det er defineret (dvs. den valgte dataserie eller diagrambaggrund). Lag kan dog også skæres til former, og former kan flyttes inden for laget, så kun en del af formen er synlig.

Du kan tilføje et lag ved at klikke på plusikonet (+). Du kan fjerne et lag ved at markere det og klikke på ikonet X. Brug pil op og pil ned til at omarrangere lagene.

Bemærk

Hvis det øverste lag har massiv udfyldning, er de nederste lag ikke synlige.

Klik på afkrydsningsfeltet for et lag for at aktivere eller deaktivere det.

Brug indstillingen Dupliker i værktøjslinjen til at duplikere et lag. Du kan kopiere et lag til et andet diagram vha. Kopiér og Sæt ind.

Skæring

Du kan skære et lag, så kun en del af laget fyldes med en valgt farve eller graduering. For eksempel kan du bruge en diagonal skæring til at få den øverste del af søjlerne i et søjlediagram til at fremstå spidse i stedet for flade.

Vælg laget, og klik på Klip. Dialogboksen Rediger udsnit vises. Du kan skære et lag i en vinkel (en lineær skæring) eller i en bue (en radial skæring).

Vælg Lineær eller Radial.

Der vises to eller tre markører i laget, afhængigt af den type skæring du vælger. Træk markørerne for at angive skæringens vinkel eller form. Du kan også bruge felterne for X- og Y-aksen til at angive markørernes nøjagtige placering.

Du kan invertere lineære skæringer. Det vil sige, at du f.eks. kan skære nederste højre hjørne af et lag. Hvis du derefter vælger Inverteret, vendes skæringerne om, så øverste venstre hjørne fjernes.

Skæringer er som standard vandrette. Det vil sige, at de anvendes i lagets bredde. Du kan dog ændre skæringens retning til Lodret. Det kan du f.eks. bruge, hvis du har skåret søjlerne i et søjlediagram og derefter beslutter at ændre diagrammet til et liggende søjlediagram. Du kan fastholde retningen for en skæring uanset diagrammets retning ved at vælge Automatisk på listen Retning.

En radial skæring har indstillingen Fast. Hvis du vælger Fast, kan du trække den orange markør for at trække den udklippede form til en anden placering uden at ændre dens profil.

Du kan fortryde en skæring ved at vælge Ingen i dialogboksen Rediger udsnit.

Graduering

En graduering viser den gradvise overgang fra én farve til en anden. Standardlaget viser en lineær graduering. Lineær er en af syv udfyldningsindstillinger, eller typografier, for gradueringer. Hver typografi gengiver overgangen på forskellige måder. Der er følgende udfyldningsindstillinger:

  • Lineær
  • Triangulær
  • Radial
  • Rektangulær
  • Sti
  • Radial fast
  • Rektangulær fast.

Vælg den typografi, der skal bruges, fra listen Indstillinger for udfyldning.

En graduering viser som standard en gradvis, jævn overgang fra én farve til en anden. Du kan dog angive stop for at understrege en eller flere skygger i gradueringen.

Hver graduering har et start- og slutstop. I en graduering fra sort til hvid er sort startstoppet, og hvid er slutstoppet. Du kan trække et stop til en anden placering. Hvis du f.eks. trækker startstoppet til midten af en sort og hvid graduering, starter overgangen fra sort til hvid først i midten.

Du kan også tilføje stop og trække dem til forskellige punkter. Du kan f.eks. angive, at den første tredjedel af gradueringen skifter fra sort til mørkegrå, den anden tredjedel skifter fra mørkegrå til lysegrå, og den sidste tredjedel skifter fra lysegrå til hvid.

Klik på knapperne + og - for at tilføje og fjerne stop.

Du kan trække stoppene på plads, eller du kan vælge dem og derefter bruge feltet Placering til at angive deres nøjagtige placeringer.

Som standard har en graduering to top, fra sort til hvid. Stop kan flyttes, deres farve kan ændres, og der kan tilføjes flere stop. Vælg farven for det første stop på farvelisten. Der er dog fem forindstillede farver, som overgår fra en mørk skygge til en lys. Du kan bruge en forindstillet farve alene, eller du kan ændre den ved at vælge en startfarve fra farvelisten. På den måde kan du angive en graduering, der ikke overgår til hvid.

Alle gradueringstyper med undtagelse af Lineær fremstår som et tredimensionelt objekt oplyst oppefra. Denne effekt varierer for forskellige gradueringstyper og farveskemaer.

En graduering fylder som standard det område, den er angivet for (dvs. den valgte dataserie eller diagrambaggrund). Du kan ændre den vandrette og lodrette placering for en ikke-lineær graduering i dens område og ændre lyskildens tilsyneladende retning.

For cirkeldiagrammer og kransediagrammer anvendes den angivne graduering separat til hvert udsnit. Vælg en enkelt graduering for hele cirklen eller for hver cirkel side om side. Vælg Fælles midte.

For ikke-lineære gradueringer skal du bruge felterne Vandret og Lodret i afsnittet Skala i dialogboksen til at angive gradueringens placering i laget. Brug de vandrette og lodrette skydere til at flytte fokuspunktet væk fra midten. Denne effekt varierer for forskellige gradueringstyper og farveskemaer. I f.eks. en sort og hvid rektangulær graduering vil skift af fokus ændre lydkildens tilsyneladende retning.

Du kan ændre vinklen for gradueringerne Lineær, Radial fast og Rektangulær fast. Værdien i feltet Vinkel er som standard 0, og en lineær graduering skifter fra mørk til lys fra venstre mod højre. Du kan angive en vinkel på mellem 0 og 360. Hvis du f.eks. angiver 180 som vinklen, skifter gradueringen fra højre mod venstre. Ved en vinkel på 90 skifter den fra mørk foroven til lys forneden.

I modsætning til de andre gradueringstyper har gradueringerne Radial fast og Rektangulær fast kanter inde i laget. Resultatet er f.eks., at gradueringen Radial fast fremstår som en sfære. Brug indstillingerne for Tilpas til at tilpasse gradueringen til lagets højde eller bredde. Du kan angive en forskydning på 0 til 1 eller 0 til -1 for at angive, hvor meget af gradueringen der vises. For eksempel betyder en forskydning på -1, at kun venstre halvdel af gradueringen vises. På samme måde betyder en forskydning på 1, at kun højre halvdel af gradueringen vises.

Du kan angive, at en graduering er transparent, samt graden af dens transparens. Du kan f.eks. kombinere et gradueringslag med 50 % transparens med et massivt udfyldningslag. Farven på laget med massiv udfyldning er synligt gennem gradueringen og ændrer dermed dens farver.

Mønster

Du kan anvende forskellige typografier og mønsterfarver til et udvalgt område i et diagram.

Vælg Mønster i dialogboksen Gradueringer og andre indstillinger, og vælg en typografi fra listen Skraveringstype.

Angiv forgrunds- og baggrundsfarverne. Forgrundsfarven angiver farven for f.eks. gitterlinjerne i et stort gitter eller prikkerne i procentskraveringstyperne.

Du kan angive graden af transparens for både forgrunds- og baggrundsfarven. Baggrundsfarven vil f.eks. være synlig gennem en transparent forgrund. Dette ændrer forgrundsfarven. Hvis gitterets baggrundsfarve f.eks. også er transparent, ændres den af farven på eventuelle lag under den.

Billede

Du kan anvende et billede til et udvalgt område i et diagram.

Vælg Billede i dialogboksen Gradueringer og andre indstillinger.

Du kan bladre til en billedfil eller vælge et delt billede fra lageret.

Listen Placering har følgende indstillinger for placering af billeder:

  • Behold: Billedets dimensioner ændres ikke. Midten af billedet centreres i det valgte område. Hvis billedet er for stort til det valgte område, vises billedets ydre områder ikke.
  • Stræk til: Billedet strækkes vandret og lodret, så det passer til det valgte område. Denne indstilling kan forvrænge billedet.
  • Placer side om side: Billedet gentages hen over det valgte område. Dette er egnet til små billeder. Placering side om side har ingen effekt, hvis billedet er tilstrækkeligt stort til at fylde det valgte område.
  • Bedste: Hele billedet vises og tilpasses til det valgte område uden forvrængning.
  • Beskær til: Billedets kanter skæres væk efter behov, så det passer til det valgte område.

Du kan angive en transparensgrad for billedet.